A lakásárak alakulását befolyásoló tényezők
Vissza

Közzétéve: 2016.04.11.

Mitől van az, hogy bizonyos helyeken ugyanazon tulajdonságokkal rendelkező lakások teljesen más értéket képviselnek az ingatlanpiacon, mint máshol, illetve miért ér többet egy ingatlan most, mint akár csak egy évvel ezelőtt?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Minden városban, így például Budapesten belül is vannak olyan részek, kerületek, amelyek közkedveltebbek mint a többi, függetlenül attól, hogy egy ingatlannak milyen a műszaki állapota, illetve a kinézete. Sokkal többet ér egy frekventált helyen található lakás vagy ház. Emellett az is számít, hogy az adott városrészen milyen az infrastruktúra mértéke, vagyis mennyire közel található bölcsőde, óvoda és iskola, valamint orvosi rendelő, gyógyszertár, bankfiók és bevásárlási lehetőség. Fontos szempont a tömegközlekedési lehetőség, vagyis ha ötszáz méteren belül található egy tömegközlekedési eszköz megállója, akkor az egy jól ellátott területnek számít. Ha az autóval történő közlekedést nézzük, lényeges hogy mennyi időn belül tudunk valamilyen főútvonalat elérni, illetve hogy hol lehet a legközelebb biztonságosan parkolni, akár egy kerítéssel zárt részen, akár fedett vagy  négy oldalról zárt területen. Ezek mellett az ingatlanpiacon növeli a lakás értékét, ha a közelben valamilyen füves, vagy parkos terület helyezkedik el, hiszen a zöldövezet mindenhol sokat számít és nagy értéket képvisel.

Az, hogy bizonyos időnként változnak az ingatlan árak, nagyrészt annak köszönhető, hogy milyen a világgazdaság, illetve az adott ország gazdaságának a helyzete, alakulása. Ha növekszik a fizetőképes vásárlók csoportja, akkor az ingatlan árak is ugrásszerűen megnövekedhetnek, hiszen ha többen is meg tudnak venni egy lakást magasabb áron, akkor miért adja el bárki is olcsóbban ingatlanát a legelső érdeklődőnek, ha lehet, hogy pár hét múlva akár öt vagy tíz százalékkal is többet kapna érte. És ugyanez fordítva is igaz, vagyis, ha kevesen érdeklődnek az ingatlanok iránt, akkor érdemes kicsit lejjebb vinni az árakat, hogy minél hamarabb gazdára találjanak az ingatlanok. Persze, ha türelmes az eladó és az idő nem számít, akkor valamivel drágábbra is tarthatja lakását, de ez a ritkább esetek közé tartozik.