Az alku írtatlan szabályai (1. rész)
Vissza

Közzétéve: 2017.02.06.

Ha ingatlan vásárlásról van szó, semmit sem szabad készpénznek venni, bármi változhat addig a pillanatig, míg a két fél alá nem írja a szerződést.

az-alku-irtatlan-szabalyai

Tehát az alkudozás az ingatlan vásárlás szerves részét képezi. Az egy dolog, hogy az eladó mit írt a lakás, illetve ház hirdetésében, és az is teljesen más kérdés, hogy mi lesz a szerződésbe belefoglalva. Arra fel kell készülni, hogy első találkozáskor mindenki az igényeit sorolja. Tehát az eladó, hogy mekkora összeget kér az adott ingatlanért és persze, hogy mikorra szeretné azt megkapni, illetve, hogy meddig tud várni az utolsó részlet kifizetéséig. Ezek meghatározzák például azt, hogy csak készpénzes vevők érdeklődését fogadja jó szívvel, vagy annak is van esélye, aki csak egy bizonyos összegű készpénzzel rendelkezik és a másik részletet hitelből szeretné finanszírozni.  Ha pedig a vevőt nézzük, jó esetben bólogat és mosolyog a ház megtekintésénél, amiből arra lehet következtetni, hogy tetszik neki az ingatlan. De sok esetben érzelmek nélkül járja körbe a lakást és keresztkérdésekkel bombázza az eladót. Vagyis csak az derül ki, hogy milyen igényekkel rendelkezik, az nem, hogy az adott ingatlan mennyire felel meg a számára.

Érdekes módon a felek viselkedése nagy befolyással lehet a tárgyalások alakulására és a résztvevők egymáshoz való hozzáállására. Tehát, nem csak az számít, hogy ki mit tud ajánlani, hanem az is, hogy milyen hatást gyakorolnak egymásra, kialakul-e közöttük a szimpátia és a bizalom. Ha az utolsó két tényező közül valamelyik hiányzik, akár a felek megegyezése is meghiúsulhat attól függetlenül, hogy lett volna olyan ár, mely mind a kettejüknek megfelelő lett volna. Éppen ezért kell arra is odafigyelni, hogy milyen benyomást teszünk úgy eladóként, mint vásárlóként egyaránt.