Az alku írtatlan szabályai (2. rész)
Vissza

Közzétéve: 2017.02.06.

Az előző blogban arról írtunk, hogy az ingatlan piac egy sajátságos környezet, ahol nem csak a kínált ingatlan tulajdonságai, illetve a vevő fizetőképessége számít, hanem a felek közötti kapcsolat jellege is.

az-alku-irtatlan-szabalyai-2

Ha komolyak vásárlási szándékaink, akkor érdemes az információgyűjtésre kicsit több időt szánni, hiszen a több tudás nagyobb előnyt is jelenthet. Nézzünk utána az ingatlanpiac alakulásának, hogy bizonyos kerületekben, illetve adottságokkal rendelkező ingatlanokat milyen áron kínálnak. Hogyan változik az ár kerületek szerint, és milyen hatással van a műszaki állapot egy-egy lakás vagy ház értékére. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos dolgok, mint például a tető, a csövek és vezetékek felújítása vagy kicserélése mennyibe kerülnek egy adott nagyságú ingatlan esetében, érvelhetünk ezzel is. Ha ezen ismeretek birtokában vagyunk, sokkal magabiztosabban tárgyalhatunk és alkudozhatunk, hiszen kevésbé tudnak behúzni minket a csőbe. Ha szembesítjük a tulajdonost lakása állapotának hiányosságaival és a javítási munkálatok árával, egyértelművé tesszük, hogy hozzáértők vagyunk. Tehát az eladó a felújítási költségek egy részét nagy valószínűséggel le fogja vonni az eladási árból, ami számunkra csakis jó lehet.

Érdemes az adott lakás, illetve ház történetének is utána nézni. Jó tudni, hogy mióta szeretnék eladni és mi volt a kiinduló ár. Hasznos megtudni azt is, hogy az eladási ár hogyan változott az idők folyamán? Hiszen ha még nem régóta hirdetik a lakást, akkor kevésbé alkuképes az eladó, de persze ennek az ellenkezője is igaz. Ha már hónapok, esetleg évek óta szeretnék értékesíteni az adott ingatlant, akkor a tulajdonos többet is hajlandó engedni az árból, ami számunkra csak előnyös lehet.