Az árak hihetetlen ugrása a lakáspiacon (2. rész)
Vissza

Közzétéve: 2017.02.06.

Az előző blogban is olvasható volt, milyen mértékű sikereket hozott a tavalyi év az azt megelőző időszakhoz képest. Elmondható, hogy majdnem 30%-os adás-vételszám növekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon. Vagyis, alig 20%-kal maradtak csak el az értékesítési összértékek a válság előtti eredményekhez képest. Míg akkor 170-180 ezer adás-vételt bonyolítottak le, addig tavaly150 ezer tranzakció ment végbe. És hogy mi adott ekkora löketet az ingatlanpiac fellendüléséhez?

az-arak-hihetetlen-ugrasa-a-lakaspiacon-2

Első sorban a befektetők köre, akik megtehetik azt, hogy olcsóbban vesznek lakást, szükségszerűen költenek rá, vagy akár újszerű állapotba hozzák. Ők ráérnek, nem sietteti őket senki és semmi, így van lehetőségük kivárni, míg az ingatlanok, így a lakás és ház árak egyaránt felemelkednek. Ezáltal, még a felújítási költségeket is beleszámítva, keresnek az üzleten, tehát a vevő is és az eladó is jól jár. Hiszen a befektetők mindig a fizetőképes keresletet testesítik meg, akik a gyors lefolyású ingatlan vásárlásokról híresek. Másodsorban pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt évek folyamán rengetegen nem vásároltak ingatlant, akik viszont tavaly már piacra léptek.

Mindez azt jelenti, hogy több vevő jut ugyanannyi értékesítésre kínált lakásra, illetve házra, ezáltal a vevőknek romlott az alkupozíciója. Vagyis az egész ország területére nézve maximum 10% volt az alku mértéke az elmúlt évben, ami a kínálati árcsökkenésből, illetőleg a szerződés megkötése előtti árengedményből tevődik össze.

Sőt, mindez az értékesítés idejére is kihatással van, miszerint több érdeklődő közül válogathat az eladó és könnyebben, gyorsabban tud dönteni a kibővült lehetőségek közül. Ez viszont fordítva is igaz, a megszaporodott vevők egymást is gyorsabb döntéshozatalra ösztönzik. Ha valaki valóban szeretné megvenni az adott lakást, akkor nem húzhatja el döntését, gyorsan kell lépnie, nehogy valaki gyorsabb legyen nála.