Ingatlan vásárlás árverés által (2. rész)
Vissza

Közzétéve: 2016.12.05.

Ha ingatlan árverésen szeretnénk új lakáshoz vagy házhoz hozzájutni, készüljünk fel, hogy ez egy sok időráfordítást igénylő vásárlási lehetőség. Az értékesítést és a felújítást követően aztán már új fényében pompázhat a kiválasztott lakás, mely álomotthonul szolgálhat számunkra, de ne feledjük, hogy rögös út vezethet a cél eléréséig. Nem is gondolnánk, mennyi utánajárást igényel egy ingatlan árverésen való részvétel.

ingatlan-vasarlas-arveres-altal-2

Elsőként a végrehajtókkal való konzultáció jelenthet problémát azáltal, hogy csak adott időintervallumban érhetőek el és akkor is csak bizonyos ingatlanokról nyújtanak információt. Ha pedig egyszerre több lakás is érdekelne minket, de más és más végrehajtóhoz tartoznak, akkor az növeli az információgyűjtési időtartamot. De történt már olyan is, hogy a kinézett lakás árverése még sem történt meg, így az érdeklődő hiába szánt napokat az utánajárásra, és kezdhette elölről az egészet. Természetesen, ilyenkor a kötelezően előre befizetett licitálási díj, mint előleg visszajár, ami általában a vételár 10%-a. Illetve, ez az összeg akkor is visszajár, ha az ingatlan árverés megvalósult, de nem mi nyertük meg.

Viszont, ha nem vagyunk restek és rászánjuk a kellő időt, nagyon jó vásárt csinálhatunk egy ilyen ingatlan árverés alkalmával, mert ilyenkor egy lakáshoz vagy egy házhoz akár fele áron is hozzájuthatunk. Ha pedig lakója is van az adott ingatlannak, még olcsóbban, akár az eredeti ár 30%-ért is megvásárolhatjuk a lakást. Jó tudni, hogy ha a felajánlott ár nem éri el a kikiáltási árat, akkor akár a becsült érték feléig is lecsökkenhet az elárverezett ingatlan ára. De arra is számítani kell, hogy ha ingatlan árverésen vásárolunk meg egy lakást, nagy valószínűséggel banki hitelt nem fogunk kapni egyik pénzintézettől sem.