Ingatlan vásárlás árverés által (3. rész)
Vissza

Közzétéve: 2016.12.05.

Az előző blogokban az ingatlan árverésen való vásárlás lehetőségeiről írtunk, illetve annak előnyeiről és hátrányairól. Mindezek mellett nagyon jó vásárt csinálhatunk, ha ezt az ingatlan vásárlási módot választjuk jövőbeni otthonunk megtalálására, de ne feledjük, hogy ebben az esetben kellő idő és energia ráfordítással érdemes számolnunk.

ingatlan-vasarlas-arveres-altal-3

Mindemellett jó tudni, hogy nem csak ingatlan árverésen, hanem szabadpiacon is van lehetőség lakásokra és házakra licitálni. Például az Otthon Centrum Solutions Kft. a bírósági árverések kereteit átlépve tart árveréseket és ingatlan aukciós szolgáltatást is nyújt. Ha ezen az úton megyünk tovább, akkor első lépésként megtekinthetjük a weboldalon szereplő ingatlanokat, illetve a kikiáltási árakat. Ezt követően van lehetőségünk felfelé licitálni, és végül az nyeri meg az ingatlan árverést, aki a legtöbbet kínálja és az ár elérte a tulajdonos által előre meghatározott minimum értéket is. Ennél a cégnél nem kell árverési előleget fizetni, csupán egy hétezer forintos regisztrációs díjat kell átutalni, melyért cserébe fél évig van lehetőségünk az ingatlanok megtekintésére és a licitálásra is. A szakemberek azt ajánlják, hogy csak olyan lakásra vagy házra kezdjen el valaki licitálni, amit előzőleg megtekintett és pontosan tisztában van annak értékével, illetve műszaki állapotával.

Azt, hogy egy licitálásra kínált ingatlant mennyi pénzért lehet megvásárolni, igen sok mindentől függ. Azáltal, hogy a legtöbb lakás, illetve ház jó állapotú, sokkalta olcsóbban nem lehet megvásárolni, mint amennyi a piaci értéke. De a végösszeg attól is függ, hogy pontosan hol helyezkedik el az ingatlan és milyen minimál árat határozott meg a tulajdonos, ami alatt semmiképpen sem juthatunk hozzá a lakáshoz. Viszont ami biztos, hogy az ilyen ingatlan árveréseken a többség által keresett ingatlanok mindig jelen vannak, vagyis a legtöbb licitáló megtalálja a számára megfelelő lakást, illetve házat. Sőt, ezekre az ingatlanokra van CSOK és hiteligénylési lehetőség is, ami viszont a bírósági árverések esetében kizárt dolog. Tehát az ingatlan árverést az elégedett résztvevők piacának is lehet nevezni.

Abban a ritka esetben, ha a nyertes mégsem veszi meg az adott ingatlant, akkor a kikiáltási ár 1,95%-át, plusz az áfát, be kell fizetnie az akció szervezőjének.