Vásárlás előtti teendők
Vissza

Közzétéve: 2016.05.09.

Legyen szó lakás vagy ház vásárlásáról, számos teendő előzi meg a szerződéskötést és a vételt, melyekkel muszáj számolnunk úgy idő, mint energiaráfordítás szempontjából.

blog_2016.05.06.

Először is fel kell mérni a piacot, legyen szó a kínáltról, az árakról, a minőségről és a felújítás lehetőségeiről. Mindezek vizsgálata biztos nem napokban, hanem hetekben, de akár hónapokban is mérhető, főleg, ha valamilyen oknál fogva helyhez kötöttek vagyunk. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha ragaszkodunk egy kerülethez vagy környékhez, ekkor több időbe telhet megtalálni a megfelelő ingatlant, mely a legtöbb igényünknek és kritériumunknak megfelel.

Másodszorra, az sem mindegy, hogy milyen módon szeretnénk majd kifizetni a megvásárolt lakást vagy házat. Vagyis történhet az egész összeg kifizetése saját tőkéből, vagy saját tőke és banki, illetve más pénzintézeti kölcsön egyvelegéből. Ezek aránya sem mindegy, hiszen minél nagyobb az önrész, annál valószínűbb, hogy megkapjuk a másik összegrészt kölcsön formájában, hiszen minél több pénzünk van, annál fizetőképesebbnek számítunk. Persze számos vizsgálaton kell átesnünk kölcsön felvétele esetén, ami bizonyítja, hogy kellőképpen fizetőképes és megbízható adósok leszünk a bank számára. Ezekre mind időt és energiát kell szánnunk, úgy az utánanézést tekintve, mint a kölcsön igénylésének elindítását követően is.

Ha pedig meg van a kiszemelt ingatlan és kellő utánajárást követően biztosan tudjuk, hogy megkapjuk majd az igényelt kölcsönt is, akkor jöhet a szerződéskötést megelőző utolsó lépés, az árban való megegyezés, vagyis az alku. Tudnunk kell, hogy az ingatlanok piacán is szokás az alkudozás, vagyis a meghirdetett árból engednie kell az eladónak, csak az a kérdés, hogy mennyit. Ismernünk kell annyira a környéket, hogy tudjuk, mennyit is ér valójában az adott lakás vagy ház, és a műszaki állapotát figyelembe véve mennyi pénzt kell majd rákölteni felújítás jogcímén. Ezek mind befolyásolják az alku mértékét és szerencsés esetben az ingatlan tulajdonosa is reálian látja saját lakását és annak értékét, nem vakítja el az emlékek szépsége, és nem keveri össze az ingatlan piaci érétkét az eszmei értékével.